Osvitanova.com.ua

Щороку 27 вересня світ відзначає день народження одного з найвпливовіших гігантів технологій – Google. Від невеликого університетського проєкту до корпорації, яка змінила спосіб пошуку інформації, Google пройшла неймовірний шлях. Чи знаєте ви, що спочатку компанію хотіли назвати BackRub? Або що перший офіс Google був у гаражі, де засновники вручну складали сервери? Далі кілька цікавих фактів про компанію. 

Хто заснував Google

Компанія Google була заснована в 1998 році Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем як науковий проєкт для PhD в Стенфордському університеті в Каліфорнії.

Двоє студентів зустрілися випадково, оскільки Пейдж, 22 роки на той час, думав про відвідування Стенфордського університету для PhD, тоді як Бріну, 21 рік, було призначено показати Пейджу кампус. 

У 2008 році Ерік Шмідт, тодішній генеральний директор Google, сказав Fortune, що ще до того, як компанія стала публічною у 2004 році, тріо Шмідта та співзасновників Ларрі Пейдж та Сергія Бріна погодилося працювати разом протягом 20 років.  

Як виникла назва

Ларрі Пейдж і Сергій Брін заснували Google в 1998 році. Спочатку вони прозвали свою нову пошукову систему BackRub, оскільки система перевіряла зворотні посилання, щоб оцінити важливість сайту.

Доменне ім’я для Google було зареєстровано 15 вересня 1997 року, а компанія була зареєстрована 4 вересня 1998 року. Однак з 2006 року компанія відзначає свій день народження 27 вересня.

Існує дві версії виникнення назви. За однією версією Google — неправильно написане слово googol (гугол), яке придумав племінник американського математика Едварда Кайзера, аби позначити число, що складається з одиниці і ста нулів. За іншою версією, назва Google означає «йти дивитися», що походить від злиття двох слів «go» та «ogle».

Найдорожча компанія світу

Станом на вересень 2024 року ринкова капіталізація компанії Alphabet (Google) становить $1 864 трильйони. Це робить її четвертою за величиною компанією у світі за вартістю, поступаючись лише Apple, Microsoft і Amazon​ (CompaniesMarketCap). У 2023 році Google, через свою материнську компанію Alphabet, компанія отримала $283 мільярди доходу. Основним джерелом залишається рекламний бізнес, який приносить понад 80% від загальних прибутків. Доходи від хмарних послуг Google Cloud також зростають і досягли позначки $26,3 мільярдів у 2023 році. Інші джерела прибутку охоплюють YouTube Premium, Google Play та інші послуги. Завдяки цьому Alphabet входить до топ найприбутковіших компаній світу​. CompaniesMarketCap).

Перший Doodle від Google

Вступний логотип (doodle) – це повідомлення, яке Пейдж і Брін створили в серпні 1998 року, щоб повідомити людям, що відправляються на фестиваль Burning Man. Майбутні мільярдери розмістили логотип Burning Man за другим «о» в логотипі Google.

 

Першим офісом Google був орендований гараж

Починаючи з вересня 1998 року, першим робочим простором компанії був гараж Сьюзен Войчицкі в парку Менло, Каліфорнія. Войчицкі була першою менеджеркою з маркетингу Google, а з лютого 2014 року до лютого 2023 була генеральною директоркою YouTube. Згодом Брін одружився з сестрою Войчицькі Енн, засновницею 23andMe.

Гуглозавр у штаб-квартирі

У головному офісі Google, відомому як Googleplex, з 2006 року розміщений скелет тиранозавра на ім’я Стен. Він слугує символом того, що навіть великі корпорації можуть зникнути, якщо не будуть пристосовуватися до змін. Цей «Гуглозавр» став уособленням внутрішньої культури Google, що наголошує на важливості інновацій та гнучкості. Якось співробітники додали до скелета гумористичний штрих – оточили його фламінго, підкреслюючи креативність та грайливість компанії.

Найдивніші запити

Ось кілька найдивніших запитів, які люди коли-небудь вводили в Google:

Чи можу я бути вампіром? – Так, це хвилює 720 людей щомісяця. Можливо, ці користувачі надто захопилися вечірками до ранку і сплутали їх із вампірським життям.

Як зробити так, щоб дельфін не хотів зі мною паруватися? – Незвичайний запит, і, сподіваюся, відповіді в Google досить зрозумілі: просто пливи якомога швидше!

Мій кіт хоче мене вбити – Тривожний, але й одночасно кумедний запит, враховуючи, що коти можуть виглядати доволі загадково. Мабуть, це підозра через пильні нічні погляди.

Чи є заклинання, щоб стати русалкою? – Очевидно, люди все ще вірять у магію і казкових створінь.

Чому у чоловіків є соски? – 18 000 людей щомісяця шукають пояснення цього явища, що, здається, дійсно інтригує багатьох.

Ці запити демонструють, наскільки дивним і водночас цікавим може бути світ онлайн-пошуків​ (Qdexi Global Solution)​(Reader's Digest)​(BGR).

Google розмовляє багатьма мовами

Станом на 2024 рік, Google підтримує 133 мови для свого пошукового інтерфейсу. Компанія постійно працює над додаванням нових мов, щоб зробити свої сервіси доступними для людей по всьому світу.

Gmail запустили в День дурня

Google представив Gmail 1 квітня 2004 року у смішному оголошенні, яке спочатку вважалося жартом. Ніхто не міг повірити, що Google пропонує 1 Гб безплатного сховища. Зараз у Gmail понад 1,4 мільярда активних користувачів щомісяця.

{{read_more|Читайте також| 3560, 5158}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: