Osvitanova.com.ua

Мільярдер, співзасновник Microsoft, завзятий читач, 21 травня опублікував свій список книжок, які рекомендує прочитати цього літа. На відміну від інших списків, в цьому простежується спільна ідея – служіння іншим.

«Книжки та телевізійні серіали в моєму літньому списку всі торкаються ідеї служіння іншим – чому ми це робимо, що може ускладнити це, і чому варто робити це в будь-якому випадку. Одна з них – роман про жертви, які приносили американські медсестри на передовій війни у В'єтнамі. Інша — заклик до більшої щедрості в цифрову епоху (і порадник до цього). Інші включають роздуми про взаємозв'язок з іншими людьми та погляд на еволюцію того, як вчителі підтримують своїх учнів. Навіть телевізійний серіал — це вигадане шоу про урядових агентів, які захищають свою країну»

1. «Жінки» (The Women), Крістін Ханна

Роман, події в якому відбуваються під час війни у В'єтнамі. Головна героїня Френсіс МакГрат воювала у лавах армійського корпусу медсестер, а потім повернулася додому в країну, яку охопили протести та антивоєнні настрої.

«Хоча я багато читав і дивився про війну у В'єтнамі, «Жінки» змусили мене замислитись про неї у новому світлі, – написав Гейтс. – Я не знав про роль, яку зіграли жінки у цій війні. Водночас роман повчає і надихає, було неймовірно цікаво дізнатися більше про медсестер, які врятували незліченну кількість життів».

2. «Заразлива щедрість» (Infectious Generosity), Кріс Андерсон

Кріс Андерсон, який був куратором TED Talks понад два десятиліття – не новачок в обговоренні великих ідей, що змінюють світ. У своїй новій книзі він стверджує, що нам потрібно розширити визначення щедрості, написав Гейтс.

Андерсон досліджує визначення щедрості, зважуючи, як надихнути всіх, від звичайних людей до урядів та корпорацій, робити щедріші вчинки. За словами Андерсона, окрім надання грошей на благодійні цілі, це означає «пошук нових способів віддавати свій час, навички та співчуття».

«Якщо ви хочете допомогти створити більш справедливий світ, але не знаєте, з чого почати, то «Заразлива щедрість» для вас», – написав Гейтс.

3. «Дивні нові слова» (Brave New Words), Сал Хан

У цій книжці, яку написав генеральний директор та засновник некомерційної організації Khan Academy, обґрунтовується, як і чому ШІ змінить освіту на краще. «Сал стверджує, що ШІ радикально покращить як результати учнів, так і досвід вчителів, а також допоможе забезпечити кожному доступ до освіти світового рівня», – написав Гейтс і додав, що Сал як ніхто інший розуміє, яким буде майбутнє освіти.

4. «Як дізнатися людину» (How to Know a Person), Девід Брукс

«Основна теза Брукса полягає в тому, що розмовні та соціальні навички не є вродженими рисами — їх можна вивчити та вдосконалити. Він надає практичні поради щодо того, що він називає «голосним слуханням»— практикою, яка допомагає людям навколо вас відчувати себе почутими та цінними. Це більше, ніж посібник з покращення розмов; це план для більш зв'язаного та гуманного способу життя», – пише Гейтс.

Серіал «Повільні коні» (Slow Horses)

«Я обожнюю історії про шпигунів», – написав Гейтс і додав, що поставив би «Повільних коней» в один ряд з найкращими з них. Це британський серіал про агентів під прикриттям, зібраних у Slough House, вигадану групу всередині МІ-5, куди відправляють людей, які сильно помилилися у роботі, але не настільки сильно, щоб їх звільнили. Гері Олдман грає главу Slough House, який насправді є повною протилежністю Джеймса Бонда. Він нечупара і алкоголік, але дивує дивовижними шпигунськими трюками. 

{{read_more|Читайте також| 4965, 4323}}

Джерело титульного фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: